Conversații cu profesioniști. Despre sănătate

”S-a inventat leacul pentru diabet!”
”Cutare tratează cu succes orice tip de cancer!”
”Companiile farmaceutice nu vor să-ți spună…” și urmează de regulă o aberație care contravine oricărui minim bun-simț…
”Copiii răciți să nu mai fie aduși la grădiniță”
”Nu-i dau voie copilului meu să se joace cu copiii nevaccinați”
”Nu mai vaccinați copiii pentru că vaccinul provoacă”…orice imaginația mea nici nu concepe
”Sucul de sfeclă regenerează ficatul”, ba nu, greșit, ”sucul de sfeclă te scapă de cancer”

”consuma zilnic 2 litri de apa” sau ”o jumătate de avocado obligatoriu pe zi” sau ”superalimente”….

Citest și eu, ca toată lumea, pe facebook. Uneori mai scriu comentarii explicând de ce nu e adevărat, sau de ce afirmația nu ar trebui să fie atât de categorică.
Un simplu search pe google, pentru orice subiect, îmi aduce, nesolicitat, în atenție reclame la tratamente absurde.
Simt nevoia să fac ceva…dar ce? Cum pot opri flagelul știrilor false? Eu. Cine sunt eu?
Dacă fiecare om care protestează s-ar întreba asta, Piața ar fi goală și noi mai săraci cu un ideal. Idealul că lumea se schimbă începând cu fiecare dintre noi. 
Cred ca mulți dintre cei ce scriu articole la limita cu știința sunt bine intenționați și, din păcate, greșit sau insuficient informați. Cred ca cei ce citesc și promovează aceste articole sunt doar dornici să facă bine și speră, ca noi toți, in minuni mai mici sau mai mari.
Tuturor aș vrea să le spun că, dacă orice plantă, obicei, ritual ar da rezultate statistic semnificative și reproductibile în vindecarea sau ameliorarea unei afecțiuni, Companiile farmaceutice ar fi primele care le-ar însuși, le-ar ”cosmetiza” și ar băga bani în promovarea lor. Așa încât când auziți de un aparat minune care depistează orice fel de parazit sau de boală, luați în calcul că, în mod sigur, măsurătorile făcute de el fie dau erori foarte mari, fie nu sunt reproductibile, fie au efecte adverse despre care nu vi se spune sau care nu se cunosc în totalitate. La fel în cazul tratamentelor minune. Unele pot chiar să funcționeze, dar, sigur, nu se pot standardiza sau eficiența lor este mult prea limitată procentual sau, din nou, nu se cunosc sau nu se recunosc efectele lor adverse.
Așa încât fiți sceptici! Puneți întrebări. Cereți documente de acreditare. E tot ce recomand.
Am vrut însă să pot face mai mult. Și așa mi-a venit ideea unor interviuri în care să dezbatem subiecte mai mult sau mai puțin de actualitate, dar care stârnesc controverse, cu medici, terapeuți, psihologi, adică cu acei specialiști care vorbesc în cunoștință de cauză, după ani de studiu și de experiență in domeniile de interes. Am apelat întâi, cum era firesc, la colegii mei de Facultate, la colegi de liceu, la prieteni împreună cu care am făcut cercetare științifică medicală. Oameni în a căror probitate profesională cred. Oameni deștepți care și-au dedicat viața studiului.
Scrieți-ne pe pagina de contact despre frământările voastre la care ați dori o opinie de specialitate.
Abonați-vă la newsletter ca să primiți informația in timp real.
Când vom strânge suficiente interviuri, le vom publica într-o carte. Dacă crezi și tu că este o idee utilă, nu uita să donezi, atât cât poți tu

Interviurile le poti citi AICI

Citeste AICI despre SANATATE sau despre ALIMENTATIE SANATOASA

Aboneaza-te la newsletter