Asociatia pentru educatie medicala si lifestyle Alegefericirea a fost infiintata in mai 2018. Dar intentiile, primele documente si primele actiuni au inceput in octombrie 2017.

Ideea a aparut intr-o dupa-amiaza de ianuarie (2011), cand am ajuns acasa mai devreme decat de obicei. Am reusit atunci sa vorbesc cu sotul meu f2f si nu la telefon, asa cum faceam mai mereu. Viata noastra se desfasura intr-un ritm ametitor si ameteala asta ne fascina, dar incepusem sa nu-i mai gasesc rostul. As vrea sa ma opresc, dar mi-e teama de opririle bruste in trafic, i-am spus. Ia-o pe alt drum, doar. Mi-a replicat. De ce nu infiintezi tu o asociatie non-profit? Tot timpul spui ca reforma ar fi trebuit sa inceapa cu spalat temeinic pe maini, cu asfalt, cu fose septice si trotuare la tara…
Mi-a povestit atunci tot ce gandea el despre viitorul apropiat. Ce casa sa ne luam, ce sa facem cu apartamentul in care stateam, ce masina sa conduc, ce scoli sa faca copiii nostri.
El a murit in acea noapte.
Eu am indeplinit, cat am putut, testamentul pe care mi l-a lasat.
Am incercat de mai multe ori sa infiintez o asociatie non-profit care sa-i poarte numele. Mereu se intampla ceva si trebuia sa abandonez proiectul. Dupa 7 ani, impreuna cu prieteni dragi, am infiintat asociatia pentru educatie medicala si lifestyle Alegefericirea.
Abia dupa 7 ani am inteles ca aceasta activitate nu era despre el, era pentru mine, era impreuna cu un altfel de “noi”.
22 de ani am lucrat in Corporatii medicale, osciland intre marketing si cercetare medicala. Si mi-a placut. Si am fost fericita. Si am crezut in ceea ce fac. Si, atat cat mi-a permis compania si pozitia, am investit in aceasta tara, in oamenii ei, cu speranta unei lumi mai bune in suflet. Acum incep un nou capitol. Va dau intalnire tot aici, peste 22 de ani, sa va spun cum i-am simtit. Pana atunci, ramaneti alaturi de noi, va vom istorisi pas cu pas povestea noastra.
Suntem un popor al controverselor.
Ne place sa ne criticam tara. Desi recunoastem ca natura a facut-o atat de frumoasa!
Ne place sa criticam atitudinea pe care o au unii si altii. Dar nu am pierde o jumatate de ora din timpul nostru sa-i explicam omului, care poate e bine intentionat si doar gresit informat. Preferam bascalia ca unica abordare pedagogica.
Ne place sa ne criticam obiceiurile. De toate felurile. Chiar daca stim ca astea sunt radacinile noastre si, taindu-le, ne rupem ancorele. Nu mai stim cine suntem…sau, poate, tocmai de aceea criticam atat.
Ne place sa ne criticam politicienii. Desi noi i-am votat sau, prin neprezentare, am investit cu putere sporita voturile altora.
Astia suntem: “noi la suparare bem”… sau poate nu.
Poate doar trebuie sa credem in puterea noastra de evolutie, oricand si la orice nivel.
Corporatistul are nevoie sa stie sa-si mentina viu sensul vietii, are nevoie sa stie sa-si echilibreze emotiile, fara sa le neutralizeze, mentinand bucuria vietii. Au nevoie de igiena mentala. Au nevoie sa intoarca un pic din ceea ce au castigat catre societate.
Copilul are nevoie de educatie. Nu doar sa stie ce tari strabate Dunarea de la izvoare la varsare, desi si asta e o informatie utila. Are nevoie sa stie ce si cum ar fi corect sa manance, cat si cand sa doarma, cum si de ce sa-si spele mainile sau dintii sau pielea.
N-o sa schimbati lumea. Ni s-a spus.
Noi continuam sa credem in sansa noastra de a schimba coltisorul de lume din imediata noastra apropiere.
In 20 de ani “Costel” a evoluat la “Celentano”. La fel de lenes si betiv, dar mai “intelectual”.
In urma cu 20 de ani corporatistul muncea 14 ore pe zi, isi lua concediu doar cand organiza Compania ”incentive”. Corporatistul de azi munceste atat cat munca ii aduce bucurie, merge in mai multe vacante pe an, isi face analize periodic, merge la sala de fitness si ii pasa de societatea in care traieste.
Isi poate gasi linistea sufleteasca invatandu-l pas cu pas pe copilul de la tara ce inseamna civilizatia si poate, peste 20 de ani taranul roman isi va matura curtea, va vopsi gardul, va avea fosa septica si trotuare si va bea doar in week-end cand corporatistii de atunci (freelancers si home based cel mai probabil) le vor calca pragul in countryside breaks. Pentru ca nu vor mai dori sa-si anuleze radacinile, ci vor profita de ele si ne vom mandri cu ele (precum printul Charles).
Scopul Asociatiei pentru educatie medicala si lifestyle Alegefericirea este de a promova informatia medicala corecta. O echipa de medici de diverse specialitati, psihologi, terapeuti, coach-i isi pun la dispozitie timpul si cunostiintele pentru a permite accesul a cat mai multor oameni, inclusiv cei din medii defavorizate, la adevaruri demonstrate stiintific, sustinute de studii, bazate pe dovezi.

Gasesti o parte din actiunile noastre AICI 

Citeste articole despre SANATATE, sau despre ALIMENTATIE SANATOASA

DONEAZA!

Fii VOLUNTAR!